Brown sugar caramel pound cake

Innan vi sätter igång med att prata om denhär underbara sockerkakan som kommer ifrån divascancook så vill jag bara be om ursäkt. Det har gått mer än ett år sedan jag sist lade ut någonting. Jag lovar er att det finns anledningar och ni kommer får veta allt snart! Men nu.. nu kära vänner, SOCKERKAKA.  Den är saftig, gudomligt god men farlig och väldigt söt. En smal bit med kanske lite vaniljglass räcker långt. Som allt på min blogg så är den rolig att göra och busenkel!

2

 

Tid: ca 1 timme och 30-40 minuter.
Svårighetsgrad: Enkel
Räcker till: ca 20 pers

——————————-

225 g smör
50 g margarin
4 dl brunt socker
2 dl vanligt socker
5 ägg
2 msk vaniljextrakt
6 dl vetemjöl
2 teskedar bakpulver
2 krm salt
1 dl filmjölk (men helst kärnmjölk. Finns inte det så kan man bara använda filmjölk med 2 msk smält smör i)
1 dl vispgrädde
1,5 dl hackad daimgodis eller liknande

Karamell frosting
1 liten burk kondenserad mjölk
2 dl brunt socker
2 msk smör
1 msk vaniljextrakt
Värm ugnen till 165 C.
Smöra sockerkaksformen och ställ åt sidan.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
Använd en mixer till att vispa smöret och margarinet till en len och pösig smet, tillsätt brunt och vitt socker.
Kläck i alla ägg i en skål (för att se till att inga äggskal följer med) och tillsätt ett ägg i taget medan du skrapar ner sidan av skålen efter varje ägg. När alla äggen är i och smeten är len och fin så kan du tillsätta vaniljextrakt och vispa i.
Tillsätt den torra blandningen i den våta blandningen och omväxla med grädde och kärnmjölk/filmjölk.
Blanda väl men inte för länge eller överdrivet, endast tills alla ingredienser är fint kombinerade och smeten är slät.
Vik in daimgodiset och häll i smeten i din sockerkaksform, skaka pannan för att jämna ut smeten och frigöra alla bubblor!
Baka i mitten av ugnen i en timme och 10 minuter.
Ta ut kakan från ugnen och låt kakan sitta i pannan i 10-15 minuter innan sakta och försiktigt ta ut kakan ur sockerkaksformen och låt den svalna på en tallrik.
Medan kakan svalnar kan du börja göra glasyren.

Häll i den kondenserade mjölken, brunt socker och vaniljextrakt i en stekpanna, och rör om på medelhög värme tills det börjar bubbla försiktigt. Rör om tills det mesta av sockret har smält. Ta bort från värmen och lägg i smöret och rör om till en slät karamellsås. Om man gillar sin karamellsås tunnare så kan man tunna ut med vispgrädde. Häll karamellen över sockerkakan och sprinkla på lite daimgodis och njut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s