Underbar chokladcheesecake

Inte min absoluta favoritsmak när det gäller cheesecake (föredrar vanilj) men den är god ändå  Nästa gång så ska jag dubbla satsen med digestivebotten för att det blev lite för mycket fyllning för mig! Receptet är lånat ur boken Humming bird bakery och är översatt till Svenska! Om jag någon gång åker till London så är detta bageri ett måste.

Fyllningen:
900 g färskost
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
4 ägg
200 g grovt hackad mörk choklad
Botten:
200 g digestivekex
2 msk kakao
150 g smält smör
Värm ugnen till 150 °C
Börja med att bryta sönder digestivekexen i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med kakaon. Kör tills kexen är finmalda (eller tills det är klumpigt om du föredrar små bitar). Häll långsamt i det smälta smöret medan matberedaren kör. Häll sedan i blandningen i formen, tryck ut allting ordentligt så att hela formen är täckt. Lägg formen i kylen under tiden du gör fyllningen.
Lägg färskost, socker och vaniljessens/vaniljsocker i en skål/bunke och vispa på låg hastighet tills smeten är slät och tjock. Tillsätt ett ägg i taget medan du vispar, skrapa ner kanterna så att allting blandas i. Smeten bör vara krämig och slät. För att göra smeten fluffig så kan du vispa med hög hastighet mot slutet, men akta så att ostmassan inte skär sig. (Det händer väldigt enkelt ifall du överarbetar den).
Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten, akta så att vattnet inte rör vid skålens botten och låt den smälta (utan klumpar). När den har smält så kan du lägga den åt sidan så att den hinner kallna en aning. Vispa sedan färskostblandningen tillsammans med chokladen till en slät smet.
Häll smeten på bottnen och bred ut den försiktigt med en slickepott eller med en sked. Ställ formen i en djup bakplåt som är fylld med vatten som når upp till kakans form en tredjedel. Grädda sedan i 40-50 minuter, kolla kakan regelbundet efter 40 minuter så att kakan inte är bränd och att den fortfarande är lite lös i mitten.
Låt kakan övernatta i kylskåpet innan du serverar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s